Çevrenizde akraba olmadığı halde birbirine çok benzeyen insanlarla karşılaşmışsınızdır. Genetik geçmişimizin ortak olmadığı bu insanlarla neden benziyoruz? Kardeşler bile birbirine benzemezken bir yabancıyla benzerlik normal mi yoksa üvey miyiz?
Cell Reports dergisinde yayınlanan yeni araştırma da birbirine benzeyen insanların benzer DNA'ya sahip olduğu tespit edildi. Araştırmacılar, birbirine benzeyen 32 çiftten aldıkları vesikalık resimleri, üç farklı yüz tanıma algoritması kullanarak nesnel bir benzerlik ölçüsü belirlediler. Ek olarak, DNA örnekleri alınan katılımcılardan kapsamlı bir yaşam tarzı anketi doldurmaları istendi. Genel olarak, sonuçlar bu bireylerin benzer genotipleri paylaştığını ancak DNA metilasyon şekilleri ve mikrobiyom örneklerinin farklılık gösterdiğini ortaya koydu. Genetik analiz sonucunda, birbirine benzeyen bireylerin DNA dizilimlerinde benzerlik olduğu tespit edildi. Ayrıca, bu çiftlerin benzerliğinin sadece yüz özellikleriyle sınırlı olmadığı, aynı zamanda diğer fiziksel özelliklerinin de etkilendiği hatta ortak davranış gösterdikleri belirlendi.
Suç mahallinde toplanan kimliği belirsiz DNA örnekleri ile uyuşan yüzlerin belirlenmesinde kullanılabilecek bu çalışmanın aynı zamanda; yüzün görüntüsünün ve şeklinin analiz edilerek, genetik hastalıkların teşhisi için temel olabileceği düşünülüyor. Bir kişinin 'benzerlerinin' fotokopisiymiş gibi görünmesi sanat ve popüler kültürde dikkat konusu olmuş, ancak bilimsel bir bakış açısıyla ele alınmamıştır. Konuyu bilimsel açıdan değerlendirmiş bir ilk niteliğinde olan bu çalışma yapılacak araştırmalara büyük katkılar sağlayacaktır.