Konya Bilim Merkezi BilimUp
 / 

Balıklar Yağmurlu Havayı Sever Mi?

Büşra Elif Kıvrak
2 dk
2851

Emirgan sahilinde yağmurlu, kapalı bir günde kısa bir sahil yürüyüşünde birçok balıkçının oltalarıyla ve içinde kıpır kıpır balıkların olduğu kovalarıyla işlerinin başında olduğunu gördüğümde aklımda şu soru oluştu: “Yağmurlu havada balık tutmak daha mı avantajlı?”


Yağmur yağdığında gölde ya da denizde oluşan değişiklikler bize bu durumu anlamada yardımcı olabilir. Örneğin suya düşen yağmur damlaları; göllerin, bataklıkların ve göletlerin su yüzeylerindeki suyun durgunluğunu bozarak ışığın kırılmasına etki eder ve balıkların görüşünü azaltabilir. Böylelikle, balıkçı ya da balıkçının kullandığı olta balıklar tarafından fark edilemeyebilir ve belirli balık avlama noktasına balıklar korkutmadan yakınlaştırılabilir. Yağmurun yağmasıyla oluşan akıntı algleri, solucanları ve böcekleri ulaştıkları su birikintilerine; göllere ve denizlere ulaştırdığında birçok yem bir arada olduğundan balıkların oltadaki yemle gerçek yemi karıştırmasını kolaylaştırır. Bu durumda balıklar gördükleri birçok yeme doğru davranırlar, daha sık yem yakalamaya çalışırlar ve oltaya yakalanma ihtimalleri normalde olduğundan daha fazladır. Normalde avcılardan korunmak için yosun ormanlarının derinliklerine veya göllerin ve bataklıkların dibine sığınan ve yalnızca beslenmek için ara sıra ortaya çıkan çoğu balık, yağmurlu havalarda yerlerinden uzaklaşmaya meyillidir. Bunun sebebi, yağmurun üst seviyedeki suya damladıkça suyun durgunluğunu bozması ve tortu birikmesine neden olmasıdır. Bu durum, suyun bulanık ve çamurlu olmasına neden olur. Bulanık ve çamurlu su, yemleri rahatlıkla göremeyen balıkları saklanma noktalarından çıkmaya teşvik eder. Balıklar çok daha aktif ve daha dikkatsiz olurlar. Böylece balık kümelerinin sayısı artar ve daha fazla balık yakalama şansınızı artırır. Şiddetli yağmurlar esnasında düşen yağmur damlalarının suyun durgunluğunu bozmasıyla suyun farklı seviyelerindeki oksijen miktarı değişir. Böylelikle sudaki oksijen miktarı artar, bunun da balığın canlılığını artırdığına ve üst sularda daha uzun süre yüzmelerine olanak sağladığı düşünülmektedir. Ayrıca levrek ve alabalık gibi daha büyük balıkların yediği ispari, sardalye gibi küçük balıklar da yağmurlu havalarda sayıca daha fazladır. Bu durum, balıkçıları avlanma konusunda daha aktif olmaya teşvik eder.

Tüm bu faktörler ışığında yağmurlu günlerde balığa çıkmak hem evde oturup depresif bir moda girmenin önüne geçmek için hem de balıkları oldukça aktif bir halde görmek için iyi bir seçim olabilir.


Benzer Makaleler
Mor Yiyeceklerin Mucizesi: Antosiyanin
Bilinenin Aksine Tuzlu Yiyecekler  Susatmıyor, Acıktırıyor
Temel Reis Yalan Mı Söylüyor!
Çok Düşününce Neden Çok İş Yapmış Gibi Yoruluruz?
2022 Bilimin En'leri
2022’ye Bilim Kurgu Hissi Veren  Biyomedikal Gelişmeler
Yeni Doğan Bebekler Neden Güzel Kokuyor?
Bebeklere Bal Yedirmek Zararlı mı?
Sadece Patates Yiyerek Yaşayabilir miyiz?
Fallara İnanır Mısınız? Forer Barnum Etkisi
ANASAYFA
RASTGELE
KATEGORİLER
POPÜLER
EN YENİLER