Konya Bilim Merkezi BilimUp
 / 

Can Sıkıcı Tatil Hastalıklarından Biri: Turist İshali

Konya Bilim Merkezi
2 dk
3475

Gezmek için tüm şartların hazır olduğu anda hasta olmaktan daha can sıkıcı bir durum yoktur. İki tatilimizden birinde hasta oluyoruz, gördüğümüz her şehrin hastanesini ziyaret etmeyi es geçmiyoruz. Bir sonraki sene bu durumun yaşanmaması için önlem almayı da kafamıza koyuyoruz.


Peki turist ishali nedir? Neden olur? Tatilimizin aksamaması için bizim alabileceğimiz önlemler var mıdır? 

Yolcu ishali, seyahat edenleri en çok etkileyen hastalıktır. Genellikle seyahatin ilk haftasında ortaya çıkar. Bu durum en sık Enterotoksijenik Eschericia Coli (ETEC) bakterisinin kişiye bulaşması kaynaklı gelişir. Kişideki ishale çoğunlukla halsizlik, kramplar, bazen de düşük derecede ateş eşlik eder.

Gidilecek yer, gezgin ishali gelişimi için en önemli risk faktörüdür. Seyahat mevsimi de risk seviyesini etkiler. Çalışmalar, yaz aylarında ve yağışlı mevsimlerde gezgin ishali oranlarının en yüksek olduğunu göstermiştir. Bu enfeksiyonu en sık, 21 ile 29 yaşları arasındaki genç yetişkinler ve küçük çocuklar yaşar. Çoğu hastalık 3-5 gün içinde geriler. Ancak aynı zamanda hastaların dörtte biri seyahatlerini yarıda bırakmak zorunda kalabilir.


ETEC (Enterotoksijenik Escherichia Coli) bakterisi, insanlara özellikle çiğ veya az pişmiş kıyma ürünleri, çiğ süt ve çiğ sebzeler gibi bakteri taşıyan gıdaların tüketimi yoluyla bulaşır. Su ve diğer gıdalara lağım ile dışkı bulaşması da enfeksiyona yol açar. Örneğin meyve ve sebzelerin yetiştirme veya işleme sırasında herhangi bir aşamada evcil veya vahşi hayvanların dışkılarıyla temasından kaynaklanabilir. Biz de bu sebzelerle yapılmış bir salatayı yediğimiz zaman bakteriyle karşılaşmış oluruz.

Tabii bölgesel mutfakların denenmesi seyahatlerin en eğlenceli parçalarından biridir. Bu yolla bulaşan hastalıklardan korunmanın en etkili yolu da eğitimdir. Bu nedenle temizliğinden emin olunan restoranların tercih edilmesi, sokakta satılan yiyeceklerin tüketilmemesi önerilir. Kaynatılmış veya iyi pişirilmiş yemekler, kuru gıdalar, iyi yıkanmış ve soyulmuş sebze meyveler genellikle güvenlidir. Musluk suyu, meyve suyu, yeşil salatalar, pastörize olmayan süt ürünleri, soslar, açık büfeler, az pişmiş gıdalardan kaçınmak gerekir.

Peki daha önceki tatillerimizde bu şekilde hastalandıysak bir sonraki tatilimiz esnasında alabileceğimiz herhangi bir önlem var mı?

"Hasta olurum" korkusuyla tatile çıkmadan önce kendi kendine antibiyotik vs. kullanmak doğru olmayan bir davranıştır. Turist ishali hastaların birçoğunda kendiliğinden geçse de tek dozda antimikrobiyal tedavi ile bile ishalin süresinin birkaç güne gerilediği bilinmektedir. Bu yüzden doktor görüşü göz önünde bulundurulmalıdır. Seyahat öncesi tavsiye isteyenlere yalnızca kaynatılmış, şişelenmiş veya gazlı içecekler gibi güvenli içecekler içmeleri, sebze ve meyvelerin kabuklarını soyarak tüketmeleri tavsiye edilir.

Kaynakça
  1. http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs125/en/ 
  2. https://www.seyahatsagligi.gov.tr/SeyahatOnerileri/YolcuIshali 
  3. Epidemiology of travellers’ diarrhea, Robert Steffen ,Journal of Travel Medicine, Volume 24, Issue suppl_1, April 2017, Pages S2–S5, 
  4. Seyahat Öncesi Tıbbi Değerlendirme-Pre-Travel Medical Evaluation, Tuğba ARSLAN GÜLEN, Turkiye Klinikleri J Inf Dis-Special Topics 
  5. Prevention and Self-Treatment of Traveler's Diarrhea, David J Diemert, Clinical Microbiology Reviews 

Benzer Makaleler
Beynimiz Doyduğumuzu Gerçekten 20 Dakikada Mı Anlıyor?
Çayın Fermente Hali: Kombucha Çayı
Böceklerden Gelen İlham: Kemik Onarımı için Yeni İmplantlar
Kafeinli Ürünlerin Vücudumuza Olan Etkileri Nelerdir?
Neden Kereviz Yemeliyiz?
Bir Eklem Görevi Gören Kalça Protezleri
Şizofreni Nedir? Şizofreni Belirtileri Nelerdir? Şizofreni Hastalığının Tedavisi Var Mı?
Hipertansiyon (yüksek tansiyon) Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Uykusuzluk Bencilliğe Sebep Olur Mu?
Şeker Hastalarının Yaraları Neden Geç İyileşir?
ANASAYFA
RASTGELE
KATEGORİLER
POPÜLER
EN YENİLER