Muhtemelen sizin de çocukken dalga sesini duyma ümidiyle bir deniz kabuğunu kulağınıza dayadığınız olmuştur. Denizden ne kadar uzakta olursanız olun sahile vuran dalgalarının rahatlatıcı sesini kulağınızda hissetmek başta sizi de şaşırtmıştır. Halbuki deniz kabuklarının sesleri depolama özelliğinin olmadığını biliyoruz.
Öyleyse neden deniz kabuklarının içinden dalga sesleri işitiriz?
Deniz kabukları spiral şeklinden dolayı belirli frekansları yükselterek ortam gürültüsünü yakalamaya ve yansıtmaya olanak tanır. Böylece bir deniz kabuğu tanesini kulağınıza tuttuğunuzda duyduğunuz ses dalgaların sesi değil, etrafınızda var olan seslerin yankılarıdır.
Oxford Üniversitesi Bütünleştirici Sinirbilim Merkezi Direktörü ve Oxford İşitsel Sinirbilim Grubu Başkanı Andrew King’e göre kulağımızı deniz kabuğuna dayadığımızda, fiziksel özellikleri sayesinde genliği arttırılmış ortamı veya arka plan gürültüsünü duymaktayız.
Dinlediğiniz kabuğun boyutuna ve türüne bağlı olarak farklı ses frekansları kulağınıza geri yansıyacaktır. Bu farklılık kabuklardan değişik tonlarda “okyanus sesleri” dinleyebilmenizi sağlar! Sesi en net yansıtan kabukların büyük spiral deniz kabuğu oldukları keşfedilmiştir.
Eğer yeteri kadar büyük veya istediğiniz şekilde bir deniz kabuğu bulamadıysanız çözümü fazla uzakta aramanıza gerek yok. Aynı okyanus dalgası sesini boş bir fincan veya bir kâse kullanarak, hatta elinizi kulağınızın üzerine koyarak oluşturup deniz kabuğunda yaşadığınıza benzer bir deneyim yaşayabilirsiniz.
Çevrenizdeki ortam gürültüsü ne kadar fazlaysa kulağınıza dolan sesin etkisi o kadar yüksek olur. Bu da demek oluyor ki bu işlemi ne kadar gürültülü bir ortamda yaparsanız dalga seslerini o kadar fazla işitirsiniz. Tabi siz bir farklılık yapıp bir deniz kabuğunu deniz kenarında dinlerseniz deniz kabuğunun yansıttığı ortam sesi, yine denizin kendi sesi olacaktır.