Konya Bilim Merkezi BilimUp
 / 

Doğduğumuz Ay Sağlığımızı Etkiler Mi?

İlknur İyigökler
3 dk
4667

Geçmiş zamanların çoğunda astronominin ve astrolojinin tıp ile ilişkisi hep araştırılmış ve merak edilmiştir. Yaklaşık 2500 yıl önce Batı tıbbının babası Hipokrat, yıldızların hareketleri ile hastalık arasında bir bağlantı gözlemlemiş ve "astronominin tıbba katkısı küçük değil, gerçekten çok büyüktür" diye bahsetmiştir. Geçmiş zamanlarda gök cisimlerinin hareketlerinin insan sağlığı üzerine etkisi olduğu düşünülmekteydi. Fakat yapılan yeni bir bilimsel araştırmaya göre gök cisimlerinin hareketlerinin değil de doğum ayınızın, yaşamınız boyunca geliştirebileceğiniz hastalıklarla bir bağlantısı olduğunu göstermektedir.

Siz hangi ayda doğdunuz? Doğduğunuz ay ile ilişkili hastalığınız ne olabilir? Detaylara birlikte bakalım.

Columbia Üniversitesi Tıp bölümündeki araştırmacılarla yapılan araştırmaya göre doğduğumuz ayın sağlığımız üzerinde etkili olduğu belirtilmektedir. Columbia Üniversitesi Tıp Merkezinin (CUMC) sağlık kaydı verileri kullanılarak 1900 ile 2000 yılları arasında doğan 1.75 milyon hastanın kayıtlarını incelenmiştir ve 55 farklı hastalığın aylara göre görülme sıklığı şaşırtıcı derecede benzer bulunmuştur.

Hasta kayıtlarına göre aylar, hastalıkların istatistikleri ve grafikleri oluşturulmuş ve analiz edilmiştir. Analizlere göre, solunum, üreme ve nörolojik hastalıklar için Ekim ve Kasım aylarında doğanların daha fazla risk altında olduğu görülmüştür. Kardiyovasküler hastalık için Ocak-Haziran aylarında doğanlar yüksek risk taşırken Eylül-Aralık arası aylarda doğan hastaların bu riskten korunduğu gözlenmiştir.

Genel olarak araştırmacılar Haziran, Ağustos, Ocak ve Aralık aylarında doğmanın olumlu ya da olumsuz herhangi bir hastalıkla ilişkisinin bulunmadığını fakat Ekim ve Kasım gibi aylarında doğmanın hastalık riskinin artmasıyla ilişkilendirmişlerdir. Ayrıca araştırmacılar, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs ve Temmuz aylarında doğmanın hastalık riskinin azalmasıyla ilişkilendirmiştir. Siz de yapılan araştırmayla oluşturulan hastalık-doğum ayı ilişki grafiğine linkten ulaşabilir ve kendi doğum ayınızı analiz edebilirsiniz.

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26041386/#&gid=article-figures&pid=figure-5-uid-4

Araştırma yürütücüsü, bazı hastalıkların belirli doğum aylarında neden yaygın olduğunun henüz tam olarak anlaşılmadığını fakat doğulan aya bağlı mevsimsel değişikliklerin D vitamini ve alerjendeki değişimlere sebebiyet verdiğinden erken gelişim mekanizmalarını etkilemesinden kaynaklı olabileceğini tahmin etmektedir.

Sonuç olarak çalışma, doğduğumuz ayın sağlığımız üzerinde etkili olduğunu söylüyor. Ancak yaşam tarzı ve yetiştiğimiz çevre koşulları tabii olarak hastalık etkenlerimizi belirlemede oldukça önemli. Bu yüzden bu çalışma, doğduğumuz ay ile ilişkili hastalığı taşıyacağımızı anlamına gelmemektedir fakat ileriki yaşlarda doğduğumuz ay ile ilişkili hastalığa yakalanma riskimizi bilerek, riski düşürmek için yaşam tarzımızı düzenleyebileceğimizi ve kendimizi koruyabileceğimizi söylemektedir.


Kaynakça
  1. Boland, M. R., Shahn, Z., Madigan, D., Hripcsak, G., & Tatonetti, N. P. (2015). Birth month affects lifetime disease risk: a phenome-wide method. Journal of the American Medical Informatics Association : JAMIA22(5), 1042–1053. https://doi.org/10.1093/jamia/ocv046

  2. Doblhammer G, Vaupel JW. Lifespan depends on month of birth. Proc Natl Acad Sci. 2001;98(5):2934–2939

  3. Reis JP, von Muhlen D, Miller ER 3rd, Michos ED, Appel LJ. Vitamin D status and cardiometabolic risk factors in the United States adolescent population. Pediatrics. 2009; 124(3):e371–e379.

  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26041386/#&gid=article-figures&pid=figure-5-uid-4

Benzer Makaleler
Beynimiz Doyduğumuzu Gerçekten 20 Dakikada Mı Anlıyor?
Çayın Fermente Hali: Kombucha Çayı
Böceklerden Gelen İlham: Kemik Onarımı için Yeni İmplantlar
Kafeinli Ürünlerin Vücudumuza Olan Etkileri Nelerdir?
Neden Kereviz Yemeliyiz?
Bir Eklem Görevi Gören Kalça Protezleri
Şizofreni Nedir? Şizofreni Belirtileri Nelerdir? Şizofreni Hastalığının Tedavisi Var Mı?
Hipertansiyon (yüksek tansiyon) Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Uykusuzluk Bencilliğe Sebep Olur Mu?
Şeker Hastalarının Yaraları Neden Geç İyileşir?
ANASAYFA
RASTGELE
KATEGORİLER
POPÜLER
EN YENİLER