Konya Bilim Merkezi BilimUp
 / 

Efsane Nedir?

Beyza Gizem Yıldırım
2 dk
3130

Mitoloji oldukça karışık bir konudur çünkü edebiyat, tarih antropoloji, psikoloji, din ve hatta bilimle ilişkilidir. Mitolojinin zorluğunun kaynağı olan birkaç sebep vardır. Birincisi pek çok efsane çok eskidir ve farklı kaynaklarda farklı anlatılar bulunur. Mitolojiyle ilgili bir başka güçlükse yoruma açık olmasıdır. Mitler tarihi gerçeklerin kayıtları olabilir mi yoksa planlı kurgular mıdır? Bu akademisyenlerin tartıştığı bir konudur. Mitoloji yaklaşık yüz yıl boyunca tartışılmış ve teorileştirilmiştir.


Efsaneleri tartışırken diğer önemli konu da gerçek yazarlara sahip olmamalarıdır. Efsane tam olarak nedir? Günlük dilde kullanılan efsane kelimesi efsaneleri teknik olarak tanımlamaz. Örneğin "bir insan uyurken yılda yaklaşık sekiz örümcek yutar" cümlesi doğru bir bilgi değildir, bu bir efsanedir. Efsane kelimesini doğru olmayan bilgiler için kullanıyoruz. Ancak bilim insanları ve bu hikayeleri dinleyen nesiller tarafından ciddiye alınmış ve aktarılmıştır. Elbette ki bu insanların mitolojiyi sorguladığı anlamına gelmez. Felsefeciler M.Ö. altıncı yüzyıla kadar Eski Yunan mitolojisinin saçma olduğu hakkında yazılar yazmışlardır.

Eğer bir efsane, sadece birinin uydurduğu bir hikaye değilse ya da bir bilgiyi sahte olarak etiketlemek için kullandığımız bir kelime değilse gerçekte nedir?

Eski Yunanca'da “mit” kelime anlamına gelir. Bazı bilim insanları tarafından mitoloji, insan topluluklarının, evreni, dünyayı ve tabiat olaylarını yorumlamak, henüz sırrını çözemedikleri hayatın ve evrenin çeşitli görüntülerini bir anlam kolaylığına bağlamak ihtiyacından doğmuş öyküler olarak tanımlanır. Öyle ki mitolojinin ilkel bir bilim olduğu ve bugün mitolojinin yerini bilimin doldurduğu savunulur. Dünyanın farklı bölgelerinde Asya'da, Avrupa'da ve Amerika'da farklı mitolojiler doğmuştur. Tüm bu farklı bölgelerdeki efsaneler geniş bir perspektiften incelendiğinde birçok benzerliğe rastlanmaktadır. İnsanlar etrafında olup biteni anlamak için çok çeşitli hikayeler üretse de uzaktan bakıldığında hepsinin aynı şeyleri ifade ettiği açıkça görülebilir. Medeniyetler benzer sorulara cevap aramışlardır. Bu sorulara verdikleri cevaplardan o medeniyete dair kim oldukları ve neye değer verdikleri hakkında sonuçlar çıkarılabilir. Bu yüzden insanı ve tarihi anlamak için mitoloji okumaları yapmak önemlidir.


Kaynakça
  1. Spence, L. (2004). An introduction to mythology. Cosimo, Inc..
  2. Willis, R. G. (Ed.). (1993). World mythology. Macmillan.
  3. KARDENİZ YAĞMUR, S. (2018). EFSANE VE MİTOLOJİ ÜZERİNE GENEL BİR DEĞERLENDİRME VE EFSANE MİTOLOJİ İLİİKİİİ. Asia Minor Studies6(12).

Benzer Makaleler
Eğik Pisa Kulesi Nasıl İnşa Edildi?
Tarhana Mucizesi
Türkiye'deki Önemli Sarnıçlar
Nesneleri ve Alanı Düzenlemeye Yönelik Çin Sanatı: Feng Shui
Haberleşmenin En Gizli Hali Steganografi Nedir?
Dünyanın En Görkemli Sarayları
Sahici Olana Nasıl Yakınlaşacağız?
Rüyaların Dünyasına Yolculuk
Öncü Gezgin: Marco Polo
Eskimolar İglolarını Nasıl Isıtır?
ANASAYFA
RASTGELE
KATEGORİLER
POPÜLER
EN YENİLER