Uyurken koşan köpek, yalanan kedi videolarını görmüşsünüzdür. Burada acaba hayvanlar da bizler gibi rüya görür mü sorusu aklımıza gelir.
Hayvanların rüya görüp görmediğini kesin olarak bilmiyoruz. Fakat University College London'da bir deneysel psikolog olan Hugo Spiers “Çok büyük olasılıkla rüya görüyorlar” diyor. Bilim insanları uyuklayan kedilerin, farelerin, hatta mürekkepbalıklarının uyurken neler yaşadıklarına yakından bakıyor. Bir araştırmaya göre fareler uyurken, araştırmalarına yardımcı olacak bulma rotalarının çıkarıyor olabilir.
Yayımlanan bir araştırmaya göre laboratuvar farelerine uyumadan önce yiyecek gösterdiklerinde, beyinlerindeki bazı hücrelerin derinlemesine öğrenmede o yiyeceğe nasıl ulaşacaklarını haritaladığını keşfetmiş. Yani rüyalarında o ödüle nasıl ulaşacaklarını gördüklerini söyleyebiliriz. İnsanlar rüyalarını uykularının hızlı göz hareketi evresinde, yani REM uykusu sırasında görüyor. Memelilerin çoğunda REM uykusu gözlemlenebiliyor.
İnsanların rüya dediği olguların benzerinin hayvanlarda görüldüğünü düşünmek mantıklı olacaktır. Kedi beyninin REM uykusu sırasında hareket etmeyi engelleyen devre dışı bıraktığı söyleniyor. Uyuyan kediler, görünmeyen yazıcı izlercesine kafalarını kaldırmaya, sırtlarını bükmeye ve avlanma benzeri hareketlerde bulunmaya meyillilerdir. Kediler büyük olasılıkla uyurken birtakım görüntüler görürler. Fakat bunlar bizim bildiğimiz haliyle. Örneğin; mürekkepbalıkları uyku benzeri bir durum yaşıyor. Bu esnada renk değişikliği, seğirme ve REM uykusundakilere benzeyen hızlı göz hareketleri gözlemlemek mümkün.
Başka bir araştırmada; sıçanların bir labirentte hareket ettiği beyin hareketlerini görmekte olan beyin hareketlerini kıyaslamış, beyin izlerinin çok benzediğini görülmüştür. Hatta o kadar benziyorlarmış ki sıçanların rüyalarında labirentin hangi gördüklerini tahmin etmek mümkünmüş. Söz konusu araştırma labirent gibi fiziksel mekanların REM uykusu sırasında uzun süreli hafızaya kaydedildiği fikrini de destekliyor.
Yani onların rüya görüp görmediğini söylemek, bizim 'rüya görmek' derken neyi kast ettiğimize göre değişiyor.