Konya Bilim Merkezi BilimUp
 / 

Kağıtlar Nasıl Oluşur?

Gülnur Şener
2 dk
1057

Hayatımızın birçok bölümünde sıklıkla kullandığımız yaygın araçlardan birisi kağıttır. Akıllarımıza en çok kitap ve defter formunda gelmesine rağmen kağıt; kozmetik, ambalajlama, hijyen ve daha birçok alanda kullanılmaktadır. Peki günlük hayatımızın bu kadar içinde olan kağıdın nasıl meydana geldiğini hiç merak ettiniz mi? Bu kadar çok alanda kullanılan kağıdın üretimini ve hangi aşamalardan geçtiğini düşündünüz mü?

Kağıdın üretim süreci birçok aşamayı içerir. Çocukluğumuzdan beri birçoğumuza kağıdın ağaçlardan elde edildiği öğretilmiştir. Büyük çoğunlukla ağaçtan üretilen kağıt; kenevir, pirinç ve bazı bitkiler hatta eski kıyafetlerden bile üretilebilir. Buna bağlı olarak da hammaddesi farklı olan her kağıdın dokusu da farklı olmaktadır.


ÜRETİM YÖNTEMLERİ

En çok kullanılan yöntemi inceleyecek olursak süreç ilk olarak yaşlanmış ve çürümeye başlayan ağaçları seçmek ve onları kesmeyle başlıyor. Ardından bu ağaç parçalarının kabukları soyulup kesilerek küçük kütükler haline getiriliyor. Küçültme işlemi defalarca tekrarlandıktan sonra ağaç parçaları birçok işlemden geçiyor ve toz haline geliyor. Toz halindeyken içerisine çeşitli kimyasallar, selüloz ve beyaz mürekkep eklenerek bir hamur elde ediliyor. Kullanılacağı alana bağlı olarak bu hamurun içeriği değişebiliyor. Kağıdın şekil almadan bir önceki aşaması bu şekilde tamamlanıyor.


Elde edilen bu hamur, basınç ve vakum yardımıyla kullanılacağı alan ve boyuta göre şekillendiriliyor. Şekillendirme sonrası paketlenen ürünler kullanıma hazır hale gelmiş oluyor. Hayatımızın neredeyse her alanında olan kağıtlar işte bu şekilde üretiliyor.

Yapılan araştırmalara göre bir ton kağıt üretebilmek için yaklaşık olarak 17 ağaç kesiliyor. Bu veriler ışığında da yılda ortalama 2 milyar ağacın kağıt üretimi için kesildiği anlaşılıyor. Bu kadar çok ağacın belki de bizim hiç düşünmeden kullandığımız kağıtlar için kesilmesi şimdiden büyük problemlere yol açıyor. Tek bir ağaç tek başına üç kişinin günlük oksijenini karşılayabiliyorken bu kadar çok ağaç kesip kendimizi nefessiz bırakmamız ne kadar anlamlı? Yoksa bu durumla da nefes almakta zorlandığımızda mı yüzleşeceğiz?

Gelin, bu sefer nefessiz kalmayı beklemeyelim. Elimizden geldiğince kağıt ve türevlerini geri dönüştürmeye çalışalım. Ağaçların hayatlarımız için önemini unutmadan her güne yeni bir ağaç ekleme çabası ile yaşayalım. Çünkü bizler ve ağaçlar bunu hak ediyoruz.


Kaynakça

1. https://www.youtube.com/watch?v=GyfB3vxthFM

2. https://wonderopolis.org/wonder/how-do-you-make-paper-from-a-tree

3. https://www.youtube.com/watch?v=GuMsRWqPc2k

4. https://www.sappi.com/

5. https://www.treeremoval.com/how-paper-is-made-from-a-tree/#.YWcBY21BzIU


Benzer Makaleler
Herkesten Üstün Olduğunu Zannetmek: Narsizm
Görgülü Kuşlar Neden Gördüğünü İşler?
“Öpeyim De Geçsin!” Sözü Bilimsel Bir Gerçekliğe Sahip Olabilir Mi?
“Her Şey Senin Kafanın İçinde!”: Dijital İletişimde Şiddet
Öfke Duygusu Hedefinize Ulaşmanızı Kolaylaştırır Mı?
Şarkılar Neden Aklımızda Bozuk Plak Gibi Çalıp Durur?
Nostalji Sevmeye Programlı Olabilir Misiniz?
Düzeni Sağlamak; Kırık Camlar Teorisi
Parkinson Yasası  Nedir?
Cahil Cesareti: Dunning-Kruger Sendromu
ANASAYFA
RASTGELE
KATEGORİLER
POPÜLER
EN YENİLER