Konya Bilim Merkezi BilimUp

Mantarlar kendi aralarında konuşur mu?

Büşra Elif Kıvrak
2 dk
2416

Bilim insanları, mantarların kendi aralarında kullandıkları 50 kelimelik bir dil olabileceğini öne sürmektedir.

Eğer yağış alan bir bölgede yaşıyorsanız, özellikle yağmurlu günlerden sonraki güneş açan ılık günlerde yeşil bölgelerde mantarların belirdiğini görebilirsiniz. Hayvanlar ve bitkiler aleminden olmadıklarından, şimdiye kadar mantarlar size kendi halinde canlılar olarak görünmüş olabilirler. Ancak geçtiğimiz Nisan ayında yayınlanan bir çalışmaya göre, mantarların birbirine gönderdiği elektrik sinyaller, insan dili modeline benzer bazı kalıplara sahiptir.




Önceki çalışmalarda görülmüş ki, mantarlar aynı bizim sinir sistemimizde sahip olduğumuz sinir hücreleri ve ağları gibi iletişim ağlarına sahipler. Hif olarak adlandırdığımız bu yapılar yer altında oluşan ipliksi yapılardır. Hiflerin mantarların iletişimindeki rolüne örnek olarak bir ağaç kabuğuna ulaştığındaki sinyal değişikliklerindne bahsedebiliriz. Bu yapılar bir ağaç kabuğuna ulaştığında uyarı ateşleme hızı normal seviyelerinin üzerine çıkar. Böylece anlıyoruz ki odun yiyen mantarlar bir yiyecek kaynağı bulduğunda ya da uzamaya çalışan hifleri bir ağaç köküyle karşı karşıya geldiğinde bu durumu diğerlerine bildirmektedir.

West of England Üniversitesi’nden Profesör Andrew Adamatzky, dört farklı mantar türünün miselyumlarına elektrotlar yerleştirerek etkinliklerini incelemiştir. Miselyumlar, hiflerin bir araya gelmesiyle oluşmaktadır. Elektrotlardan gelen ani yükselen sinyaller kümeleşerek belirli diziler oluşturmuştur. Bu diziler mantar dili sözlüğüne girebilecek 50 farklı kelime olarak değerlendirilebilir. İlginçtir ki bu mantar dili kelimelerinin uzunluğu insanların kullandığı dillerdeki kelimelerin uzunluklarına benzerlik göstermektedir. Kaydedilen sinyallerin miselyumların uç bölgeleri büyürken oluşan elektriksel yük değişimlerinden kaynaklanıyor olabileceği de tartışılmaktadır. Ancak keşfedilmek üzere olan bir mantar dilinin varlığı fikri, mantarların besin kaynağınca zengin ve nemlilik gibi koşullar açısından benzer bölgelerde kalabalıklaşmayı tercih etmelerine ilgi çekici bir açıklama getirebilir.

Kaynakça
  1. Adamatzky Andrew 2022Language of fungi derived from their electrical spiking activityR. Soc. open sci.9211926211926 http://doi.org/10.1098/rsos.211926
  2. Cole GT. Basic Biology of Fungi. In: Baron S, editor. Medical Microbiology. 4th edition. Galveston (TX): University of Texas Medical Branch at Galveston; 1996. Chapter 73. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK8099/


Benzer Makaleler
Bitkiler de Konuşur
Kahve ya da Çay Tercihimizi Genler mi Belirler?
Arılar Kovanlarını Nasıl Koruyor; Propolis ve Arı Sütü
Uyku Gerçekten Dinlendirir Mi?
Tükürük Ne İşe Yarar?
Hapşırmak Sadece İnsanlara Mı Özgüdür?
Böcekler Neden Işık Etrafında Toplanır?
Aksolotl Semenderleri Beyinlerini Nasıl Yenileyebiliyor?
Acıyı Algılayamayan Beynimiz Nasıl Ağrıyor?
İlk Hücre Teorisi: Yaşam Nasıl Ortaya Çıktı?
ANASAYFA
RASTGELE
KATEGORİLER
POPÜLER
EN YENİLER