Günümüzde metaller, mutfak eşyalarından inşaat malzemelerine kadar birçok alanda yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak, bu kullanımın beraberinde bazı yaygın yanılgılar da ortaya çıkmıştır. İşte metallerle ilgili bilinen yanlışlara ve gerçeklere bir bakalım:
Bazı kişiler metal nesneleri mikrodalgada kullanmanın tehlikeli olduğunu düşünür. Ancak, metal nesnelerin mikrodalgada güvenli bir şekilde kullanılması mümkündür. Önemli olan, metalin şekli ve yüzeyiyle ilgilidir. Mikrodalgalar, su moleküllerini titreterek yiyecekleri ısıtır. Ancak metalin keskin kenarlarında biriken gevşek elektronlar, potansiyel kıvılcımlar oluşturabilir. Bu nedenle, mikrodalgada metal nesneler kullanırken keskin kenarlardan kaçınmak önemlidir. Örneğin, mikrodalgaya metal bir çatal koymak keskin kenarlı kısımlarından dolayı tehlikeliyken metal kaşık koymak enerjinin yüzeyde dağılmasını sağlar ve patlama gibi olaylar yaşanmasını önler.
Metal yüzeylerde zamanla kararma meydana gelir. Bu kararma, metal moleküllerin havadaki kükürt gazlarıyla birleşmesi sonucu oluşan gümüş sülfürden kaynaklanır. Ancak, alüminyum folyo kullanarak bu kararmayı gidermek mümkündür. Bulaşık makinesine bir top alüminyum folyo eklemek, ılık su ve tuzlarla etkileşime girerek kükürtün folyoya bağlanmasını sağlar. Bu kimyasal reaksiyon, mutfak eşyalarının parlamasını sağlar.
Birçoğumuz, metal yüzeylerin paslanmaya karşı hassas olduğunu düşünürüz. Ancak, pas, sadece demir ve çelik gibi bazı metallerin oksidasyonu sonucu oluşur. Alüminyum, bakır ve çelik gibi metaller, kendiliğinden koruyucu bir tabaka oluşturarak paslanmayı önlerler. Bu metaller, dayanıklı ve uzun ömürlüdür.
4-Paslanmaz Çelik Ciltteki Bazı Kötü Kokuları Giderir: DOĞRU
Birçok kişi, sarımsak ve soğan gibi yiyeceklerin ele sinen kokusu sabunla yıkansa bile uzun süre kalır. Ancak, bu kokudan kurtulmanın basit bir yolu vardır. Ellerinizi paslanmaz çelik bir alete suyla ovuşturmak, kokunun giderilmesine yardımcı olabilir. Bu sayede ıslak metal, krom oksit adı verilen bir madde oluşturarak sülfüre bağlanabilir ve bu da kokunun etkisini azaltır.
Alüminyum, yerkabuğunda en bol bulunan metaldir. Topraktaki silikat mineralleri, boksit adı verilen bir cevherden işlenerek alüminyum elde edilir. Alüminyum, hafifliği, dayanıklılığı ve korozyona karşı direnci nedeniyle inşaat malzemelerinden otomotiv endüstrisine kadar birçok alanda yaygın olarak kullanılır.
Metaller, yüksek elektriksel iletkenlikleri sayesinde elektrik akımını etkili bir şekilde iletebilirler. Bu özellik, elektronların serbestçe hareket etmesi ve elektriksel enerjiyi hızla taşımasıyla sağlanır. Bu nedenle, elektrik kabloları, elektronik devreler ve enerji iletim hatlarında sıklıkla metaller kullanılır.