Meyve Sebze Kabukları Nasıl Değerlendirilir?
Soğuk havalarda C vitamini ihtiyacımızı karşılamak için bolca narenciye tüketiyoruz. Peki kabuklarından neler yapabileceğimizi biliyor muyuz?
Narenciye kabuklarından atıştırmalıklar, reçeller ve tatlılar yapabiliriz. Meyvelerin kabuklarından hem ev temizliğinde hem de kişisel bakımımızda faydalanabiliriz.
Kabuklarından sirke yapıp temizlik malzemesi olarak kullanabiliriz.
Portakal, limon, mandalina veya greyfurt kabuklarını bir kavanoza alıp içine biraz sirke ve su ile birkaç gün içinde hazır olacak temizlik sirkesi yapabiliriz. Lavabo temizliğinde, bulaşık makinesine koku giderici olarak, mermer ve granit yüzeyler dışında her yerde kullanabiliriz.
Kabukları robottan geçirip buzlukta saklayabilir, kek ve pastalara ilave edebiliriz. Hamur işlerine, zeytinyağlı yemeklere, tatlılara katarak kullanabiliriz.
Portakal kabuklarını robottan geçirip zeytinyağı ile karıştırarak el kremi yapabiliriz. Kabukları iyice ezerek içindeki yağ ve esansın çıkmasını sağlayıp hem mis gibi kokan hem de nemlendirici bir krem elde edebiliriz.
Portakal ve limon kabuklarından şekerleme yapıp atıştırmalık hazırlayabilirsiniz. Dilimleyip şekere batıralım, biraz kaynatalım ve kurumaya bırakalım. Kahvelerin yanına güzel bir atıştırmalık.
Kuruttuğunuz narenciye kabuklarını çaya ekleyip farklı esanslar deneyebiliriz. Hem siyah çaya hem de bitki çaylarına tatlandırıcı olarak kurutulmuş kabukları ekleyip içebiliriz.
Greyfurt, portakal ve limon kabuklarının iç kısımlarını tonik olarak yüzümüzü temizlemek için kullanabiliriz. Kabukları suda bekletip süzülen su ile de kimyasal toniklere ihtiyaç duymadan yüz temizliği yapabiliriz.