Konya Bilim Merkezi BilimUp
 / 

Mide Neden Guruldar?

Konya Bilim Merkezi
2 dk
8149

Beklenmedik bir anda vücudunuzdan garip sesler gelebilir. Bazen öyle bir hâl alır ki sanki içeride kasırga kopuyor veya kapının paslı menteşesi gıcırdıyormuş sanırsınız. Peki büyük bir kas yığını olan mide nasıl böyle sesler üretebiliyor?

"Karnı guruldamak" deyiminin açlıkla ilişkilendirildiğini biliyoruz. Bu guruldamanın başlıca sebebi, midede mide suyu ve biraz hava haricinde pek bir şey yokken mide kaslarının ritmik olarak kasılıp gevşemesidir. Duyduğumuz sesler, midemizin kasılma sesidir. Özellikle bu sesler, bir uyaran olduğunda yemek yememizi teşvik eden hafif şiddette açlık uyarılarıdır. Mesela birden burnunuza en sevdiğiniz yemeğin kokusu geldiğinde ister istemez acıkırsınız ya da acıktığınızı sanırsınız. Gelen sesler sadece mideden değil aynı zamanda bağırsaklardan da gelmektedir. Bununla birlikte; mide ve bağırsaklar, yemekle doluyken ve gayet yoğun bir mesaideyken de ses çıkarabilir. Bağırsaklardan gelen gürültü de gıdaların emilimi ve sindirimine yardımcı bakterilerin ürettiği gazlardan kaynaklanabilmektedir. Ayrıca, bağırsaklar boş tüpler gibi olduğu için oluşabilecek sesler, su borularından gelen tuhaf sesler gibi yankı yapabilir. 

Yiyecek ve içeceklerle birlikte bir miktar hava da yutulmuş olabilir. Hızlı yemek yiyerek hava yutmak, içecekleri pipetle içmek veya sakız çiğnemek de sindirim sisteminizde fazla hava dolanmasına neden olabilir. Yutulan hava, midenin ve bağırsakların peristaltik hareketleri sırasında sıkışarak çeşitli sesler çıkartabilir.

Belki küçükken annenizin ya da babanızın kucağına yattığınızda karınlarını dinleyerek eğlenmişsinizdir. Bu esnada kulağınıza gelen gurul gurul sesler, büyük oranda yiyeceklerin sindirimi sırasında oluşan seslerdir. Yiyeceklerin sindirilmesi kolay bir iş değildir. Deta bir öğütücü gibi çalışan midenizin mide asidi ve enzimlerle yiyecekleri parçalayıp, sonra içinden bazı besin maddelerini ayırmaya çalışırken gürültü çıkarmasına şaşırmamak gerek.

Karnınız ara sıra öğle yemeği saatinde veya büyük bir yemekten sonra gurulduyorsa sindirim sisteminizin olması gerektiği gibi çalıştığının iyi bir işaretidir.

Kaynakça
  1. Ahima, R. S., & Antwi, D. A. (2008). Brain regulation of appetite and satiety. Endocrinology and metabolism clinics of North America, 37(4), 811–823. https://doi.org/10.1016/j.ecl.2008.08.005 
  2. https://www.healthline.com/health/abdominal-sounds#causes 
  3. Baid, H. (2009). A critical review of auscultating bowel sounds. British Journal of Nursing, 18(18), 1125–1129. https://doi.org/10.12968/bjon.2009.18.18.44555 
Benzer Makaleler
Beynimiz Doyduğumuzu Gerçekten 20 Dakikada Mı Anlıyor?
Çayın Fermente Hali: Kombucha Çayı
Böceklerden Gelen İlham: Kemik Onarımı için Yeni İmplantlar
Kafeinli Ürünlerin Vücudumuza Olan Etkileri Nelerdir?
Neden Kereviz Yemeliyiz?
Bir Eklem Görevi Gören Kalça Protezleri
Şizofreni Nedir? Şizofreni Belirtileri Nelerdir? Şizofreni Hastalığının Tedavisi Var Mı?
Hipertansiyon (yüksek tansiyon) Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Uykusuzluk Bencilliğe Sebep Olur Mu?
Şeker Hastalarının Yaraları Neden Geç İyileşir?
ANASAYFA
RASTGELE
KATEGORİLER
POPÜLER
EN YENİLER