Konya Bilim Merkezi BilimUp
 / 

Nükleer Enerjinin İki Yüzü

Hasan Gürel
4 dk
3150

Dünya genelinde son yıllarda ön plana çıkan enerji sorunu çözülemiyor. Küresel ısınmanın etkilerini azaltmak için insanlar fosil yakıta daha az yatırım yapıyor. Fakat bu da enerji ihtiyacını yeterince karşılamıyor. Yenilenebilir enerji, maliyeti ve her yerde kullanılamamasından dolayı bir çözüm olarak görülmüyor. Fisyon kullanımının ise radyoaktif atıklarından dolayı kullanılamadığı görülüyor. Geriye tek seçenek olarak füzyon kullanımı kalıyor. Peki füzyon ile fisyon arasındaki fark nedir?

Füzyon kavramı ile fisyon kavramı birbirleriyle karıştırılmaktadır. Her iki durumun da avantajları ve dezavantajları vardır. Bu sebepten her iki kavramı iyi bilmek ve hangisinin daha kullanışlı olduğunu anlamak büyük önem arz ediyor.


FİSYON NEDİR?

 Fisyon, bir atom çekirdeğinin bölünmesi olayı olarak tanımlanır. Atom çekirdeğine düşük enerjili nötronlar gönderilerek atom önce kararsız hale getirilir. Ardından kararsız hale gelen atom tekrar kararlı hale gelmek için iki farklı atoma dönüşür. Bu süreçte bol miktarda enerji açığa çıkar. Nükleer fisyon reaksiyonları, kontrolü kolay olduğu ve büyük miktarda enerji ürettiği için günümüz nükleer reaktörlerinde enerji üretimi amacı ile kullanılmaktadır.

GELECEĞİN ENERJİSİ FÜZYON MU?

 Füzyon, fisyondan farklı olarak iki atomun yeni bir atom oluşturmak üzere bir araya gelmesiyle oluşan reaksiyondur. İki hidrojen atomunun birleşerek helyum atomuna dönüşmesine örnek olarak gösterilebilir. Füzyon, fisyondan tam 11 kat daha fazla enerji açığa çıkartır. Aynı zamanda günümüzde kullanılan birçok fosil yakıttan hem daha verimli hem daha temizdir. Fakat günümüzde hala kullanılabilir bir enerji üretim metodu değildir. Çünkü füzyonun gerçekleşmesi için oldukça sıcak (yaklaşık Güneş’in yüzeyi kadar sıcak) bir ortam gereklidir. Bu derecede bir sıcaklığı oluşturabilmek için gereken enerji, füzyonun ürettiği enerjiden daha fazladır. Bilim insanları füzyonu verimli bir enerji kaynağı haline getirmek için çalışmalarını sürdürmektedir. Son günlerde Çin’de yapılan Yapay Güneş deneyi bu çalışmalara örnektir.

 Füzyon kullanılabilir olana kadar ülkeler muhtemelen fisyonu kullanmaya devam edecektir. Fakat füzyon ortamı çok daha düşük enerji ile sağlanacak olursa  insanlar fikrini değiştirecektirler. Çünkü aradaki 11 kat enerji farkı birçok ülkeyi füzyon kullanma konusunda teşvik etmektedir. Bir diğer yandan küresel ısınmanın etkilerinin oldukça yüksek seviyeye geldiği bugünlerde, füzyon temiz enerji bakımından insanlığın tek çıkışı olabilir.


Kaynakça

https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-political-science/article/abs/electoral-payoffs-of-fission-and-fusion/683EE81DCDAA6DB884285AC50EC82A85

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0926641004001636

https://cshperspectives.cshlp.org/content/5/6/a011072.short

https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/ja073173y

https://ideas.repec.org/a/alq/rufejo/rfej_2017_03_3-10.html

Benzer Makaleler
Ay Denizlerdeki Suyu Nasıl Çeker?
2023 Nobel Fizik Ödülü: Attosaniye Nedir?
Mavi Işık Filtreli Gözlükler Gözümüzü Nasıl Koruyor?
Karanlık Enerji Nedir?
Değişimin Tanımı: Maddenin Halleri
Küçük Parçacıkların Büyük Etkisi: Heisenberg Belirsizlik İlkesi
Çernobil Nükleer Felaketi Nasıl Gerçekleşti?
Elektrik Nedir ve Nasıl Keşfedilmiştir?
Rüzgar Tulumu Nasıl Çalışır?
Bumerang Nasıl Çalışır?
ANASAYFA
RASTGELE
KATEGORİLER
POPÜLER
EN YENİLER