Yağlar vücudumuzun ihtiyaç duyduğu temel besin ögelerindendir. Yağların birçok çeşidi ve çeşidine göre sağlığa çeşitli yararları vardır. Omega-3 yağ asidi bunlardan biridir. Peki omega-3 nedir? Söylendiği gibi faydaları var mıdır? Gelin beraber öğrenelim.
Yağlar, gliserol ve yağ asitlerinin birleşmesi sonucu oluşan bileşenlerdir. Enerji bakımından en zengin gıda bileşeni olan yağlar; yapılarında insan vücudunun üretemediği, dışarıdaki besinlerden temin edilen esansiyel yağ asitleri içerir.
Çoklu doymamış yağ asitlerinden olan omega-3, esansiyel yağ asitlerine örnek olarak gösterilebilir. Omega-3 yağ asitleri; belirli bitkisel yağlar, yeşil yapraklı sebzeler, fasulye ve yağlı balıklarda bulunur. Omega-3 yağ asitlerinin, beyin gelişimi ve bağışıklık sisteminin güçlenmesi gibi fonksiyonları bulunmaktadır. Bu asitlerin eksikliği durumunda insanlarda ciltte kuruma gibi bazı deri hastalıkları, öğrenme eksikliği, unutkanlık, kabızlık, fiziksel dayanıksızlık da görülmektedir.
Geçtiğimiz aylarda yapılan bir çalışmada, sağlığa birçok faydası olan omega-3 yağ asitlerinin yeni bir etkisi daha tespit edildi.
Olivier Feron ve ekibi yaptıkları son çalışmada; omega-3 yağ asitlerinin tümör hücresini zehirlediğini keşfettiler. Çalışmada, tümör hücrelerinin enerji kaynağı olarak glikoz yerine lipit ile beslendiği tespit edilmiş. Hücre bünyesine alınan yağ asidinin hücreyi zehirlediği tespit edilmiş, hücreye alınan yağ asitlerinin miktarı ne kadar fazlaysa hücrenin zehirlenme riskinin miktara bağlı olarak arttığı gözlemlenmiştir. Normalde tümör hücreleri yağ asitlerini oksidasyondan korundukları bir bölmede depolar fakat büyük miktarda omega-3 alımında tümör hücresinde boğulma ve hücre ölümü gözlemlenmiştir.