Konya Bilim Merkezi BilimUp

Şehir Gürültüsünü Faydalı Enerjiye Dönüştürmek Mümkün Müdür?

Ayşe Edanur Başer
2 dk
3949

İşten eve dönerken otobüste yapacağımız yolculuğu başımızı cama yaslayıp bir saatlik kısa bir dinlenme molası olarak değerlendirmeye çalışırız. Ancak minibüs motorunun çıkardığı titreşim, korna sesleri veya insanların birbirleriyle konuşmaları beynimizi meşgul eder ve bunlar dinlenmeye engel olur. Şehrin bu gürültüsünü enerjiye dönüştürüp kendi faydamıza kullanmak harika bir fikir olmaz mıydı? Şehir gürültüsünü kullanarak telefonunuzu şarj ettiğinizi hayal edebiliyor musunuz?


İnsan kulağının kakofoni (ses uyumsuzluğu) olarak algıladığı sesler metrekare başına yalnızca % 1 Watt enerji miktarına sahiptir. Tren motorunun kükremesi veya asfalt kırıcının vızıltısı kakofoniye örnek olarak verilebilir. Bununla birlikte; güneş ışığı, herhangi bir yerde metrekare başına yaklaşık 680 Watt enerjiye sahiptir. Metrekare başına güneş ışığı olarak düşen enerji miktarı, gürültülü seslerden metrekare başına düşen enerji miktarının 68.000 katıdır. Bu sebepten ötürü güneş panellerini kullanarak güneş ışığını toplamak ve depolamak, sesten enerji elde etmeye çalışmaktan daha verimlidir.

Sesten Enerji Üretme Nasıl Başladı?

Hareket halindeki araçlar sadece gürültülü olmakla kalmaz, aynı zamanda çevrelerindeki cisimleri kendilerine çeker ve titreştirirler. Bu hareketlerin kinetik enerjilerini bir şekilde toplayıp ortaya faydalı bir enerji çıkararak günlük hayatta kullanılan cihazlara belli bir miktar güç sağlanabilir. Çevresel titreşimleri elektriğe dönüştürmenin yollarını arayan ReVibe Energy şirketi dünyanın bu alandaki en gelişmiş şirketlerinden biridir. Şirket, titreşim enerjisini elektrik enerjisine dönüştürme kavramına “Titreşim Enerji Hasadı” anlamına gelen “Vibration Energy Harvesting” demeyi tercih ediyor. Bununla birlikte şirket, hayata verimli bir şekilde uyarlandığında çığır açacak olan sesleri enerjiye dönüştürme projesinin elektromanyetik indüksiyon veya piezoelektrik fiberler gibi farklı teknolojiler kullanarak mümkün olduğunu belirtiyor.


Şirketin misyonlarından biri alışveriş merkezlerinde, spor salonlarında ve diğer yoğun trafikli yerlerde oluşan titreşimleri emerek çevredeki trafik lambaları, otobüs durakları aydınlatmaları gibi küçük miktarda elektrik ihtiyacı olan elektronik tabelaları veya reklamları aydınlatmak için güç sağlamaktır. Böylelikle caddelerdeki kornalar, arabaların motor sesleri, alışveriş merkezlerindeki çocuk bağırışları bulundukları bölgelerdeki elektrik harcamalarına katkı sağlayabilir. Bu gürültülerin, ses uyumsuzluklarının, faydalı bir enerjiye dönüştüğünü bilirsek çevredeki insanlar olarak seslere daha kolay katlanabiliriz.

Benzer Makaleler
Nanosensörler Kalp Krizini Tespit Edebilir Mi?
Gramofonlar Nasıl Çalışır?
Elektronik Atık Sorunu Çözülebilir Mi?
Arkeolojik Bulguların Yaşı Nasıl Hesaplanıyor?
Tuz Tanesi Boyutunda Fotoğraflar Çeken Kamera
Kan Vermeden Değerlerinizi Ölçmenin Bir Yolu Olsa Nasıl Olurdu?
Web Siteleri Temalarıyla Kullanıcılarını Manipüle Mi Ediyor?
Bilgisayarlar da Bilgisayarlardan Oluşur
Karanlık Enerji Nedir?
ANASAYFA
RASTGELE
KATEGORİLER
POPÜLER
EN YENİLER