Konya Bilim Merkezi BilimUp

Soğuk Yanması Nedir? Nasıl Gerçekleşir?

Hasan Gürel
1 dk
3781

Yanma dediğimizde aklımıza hep ateş ile yanmak gelir. Buz yanığı ya da soğuk yanığı ise aklımıza ilk gelen yanıklardan olmaz. Cildiniz buz, buz paketi, soğuk sargı veya jel paketi ile uzun süre doğrudan temas ettiğinde yanar. Bilimsel açıklaması ise cildinizin sıfıra yakın derecelerdeki bir nesneyle temas ettiğinde deri hücrelerinizin içindeki suyun donmasıdır. Daha sonra hücrelerin yapısını bozan kristaller oluşur. Çevredeki kan damarları da daralmaya başlar, o bölgeye kan akışını azalır ve bu da hasarı artırır.

Deride uyuşma, karıncalanma, sıkı veya gergin cilt gibi semptomları vardır. Tedavi edilmemesi durumunda uzuv kaybı, deri kanseri gibi çok ciddi problemlere yol açabilir. Bu sebepten dolayı vücudunuzun herhangi bir yerinde soğuk yanığı olduğunuzu düşünüyorsanız mutlaka bir doktora başvurun.


Soğuk Yanmasında Tedavi Yöntemleri

Eğer belirtiler aşırı bir seviyeye gelmediyse uygulayabileceğiniz tedavi yöntemleri mevcuttur. Yanık olan bölgeyi sıcak fakat abartılı olmayan bir havluyla sarmak bölgenin eski sıcaklığına gelmesine yardımcı olacaktır. Ilık duş almak ise bir diğer yöntemdir. Bu sayede hücreler şoka uğramadan yavaş yavaş eski haline dönecektir. Bölgeye doğrudan sıcaklık verecek fön makinesi, elektrikli battaniye, üfleyici veya soba gibi malzemeler kullanmayın. Genellikle cildinizin maruz kalacağı sıcaklığı ölçemez ve daha büyük problemlere yol açarsınız.

Eğer yöntemleri doğru uyguladıysanız ve herhangi bir değişiklik olmadıysa mutlaka doktora gidin. Eğer eski haline gelirse cildiniz hala hassas ve bakıma muhtaç olacaktır. Bu nedenle, etkilenen bölgeye günde birkaç kez organik aloe vera jeli veya yoğurt veya önerilen bir yanık kremi uyguladığınızdan emin olun ve gazlı bezle gevşek bir şekilde örtün.

Tedavisinin mevcut olması acı vermediği anlamına gelmez. Özellikle kış aylarında ve soğuk havalarda cildinizin doğrudan soğuğa temas etmediğinden emin olun.


Benzer Makaleler
Beynimiz Doyduğumuzu Gerçekten 20 Dakikada Mı Anlıyor?
Çayın Fermente Hali: Kombucha Çayı
Böceklerden Gelen İlham: Kemik Onarımı için Yeni İmplantlar
Kafeinli Ürünlerin Vücudumuza Olan Etkileri Nelerdir?
Neden Kereviz Yemeliyiz?
Bir Eklem Görevi Gören Kalça Protezleri
Şizofreni Nedir? Şizofreni Belirtileri Nelerdir? Şizofreni Hastalığının Tedavisi Var Mı?
Hipertansiyon (yüksek tansiyon) Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Uykusuzluk Bencilliğe Sebep Olur Mu?
Şeker Hastalarının Yaraları Neden Geç İyileşir?
ANASAYFA
RASTGELE
KATEGORİLER
POPÜLER
EN YENİLER