Yaratıcı problem çözme teorisi olarak da bilinen TRIZ, bir iş sorununu çözmeye çalışırken takılıp kalan proje ekipleri için buluşları teşvik eden bir tekniktir. Ekiplerin ileriye dönük yeni bir yol bulmasına yardımcı olabilecek benzer geçmiş projeler hakkında veriler sağlar. TRIZ genelleştirilmiş problemler için genelleştirilmiş çözümler sunar. Sonuç olarak sizin sorununuzla eşleştirilebilir çünkü karşılaştığınız sorunla daha önce başka biri karşılaşmış olabilir. O zaman kullanılan çözümü probleminize uyarlayarak bir çözüme ulaşabilirsiniz.
Çözümün uygulanma süreci beş aşamadan oluşur.
1. Problemin belirlenmesi ve anlaşılması.
2. Probleme yönelik planın oluşturulması ve yol haritası çizilmesi.
3. Veri toplama ve toplanan verileri inceleme aşaması.
4. Plan aşamasında kurgulanan tablo veya tasarımları veriler ile bir araya getirerek analiz etme aşaması. Bu aşamada kişiler problemin daha önceki çözümlerini var olan projeye uygulamaya çalışırlar.
5. Kişiler kendi aralarında var olan tüm analizleri tartışarak çözümlerden birini belirlemesi ve projeye uygulaması. Eğer önerilen çözüm problemi çözmekte başarısız kalırsa analiz aşamasında belirlenen diğer çözümler denenir. Tüm çözümlerin başarısız olması durumunda metot tekrarlanır.
Metot genellikle mühendislik alanlarında kullanılsa da farklı alanlarda da kullanımı oldukça yaygındır. Aslında bize verdiği önemli bir ders ise başkalarının tecrübelerini yaşayabilme imkanıdır.
https://www.researchgate.net/profile/Issac-Lim/publication/281262962_Eco-
Efficient_Product_Design_Using_Theory_of_Inventive_Problem_Solving_TRIZ_Principles/links/5f0d6e2c299bf15bd70b17f1/Eco-Efficient-Product-Design-Using-Theory-of-Inventive-Problem-Solving-TRIZ-Principles.pdf
https://books.google.com.tr/books? hl=en&lr=&id=s7Qk_6WELWUC&oi=fnd&pg=PA1&dq=triz+methodology+of+inventive+problem&ots=2If5VKIgcv&sig=XjlcHDDl40AYHxrnHyh8AIvGz6A&redir_esc=y#v=onepage&q=triz%20methodology%20of%20inventive%20problem&f=false